Thymelaeaceae
Aquilaria, Gyrinops
Agarwood nedir
Dünya genelinde Oudh, Oud, Gaharu, Aloeswood, eaglewood; Türkiye'de ise Ûd'u Hindî, Öd, Ûd olarak isimlendirilen Agarwood, dünya çapında tütsü, esans, parfüm hatta alternatif tıp kullanımı için ticareti yapılan kendine özgü kokusu ile tercih edilen, ticari değeri oldukça yüksek, hoş kokulu oleoresin üreten Aquilaria ve Gyrinops cinsi ağaçlardır.
Agarwood türleri
Aquilaria
Aquilaria acuminata: Papua Yeni Gine, Endonezya ve Filipinler'de yetişir
Aquilaria apiculata: Filipinler'de yetişir
Aquilaria baillonil: Kamboçya ve Tayland'da yetişir
Aquilaria banaensae: Vietnam'da yetişir
Aquilaria beccariana: Endonezya'da yetişir
Aquilaria brachyantha: Malezya'da yetişir
Aquilaria crassna: Kamboçya , Malezya , Tayland, Laos ve Vietnam'da yetişir
Aquilaria cumingiana: Endonezya ve Malezya'da bulunur
Aquilaria filaria: Yeni Gine , Moluccas ve Mindanao'da (Filipinler) yetişir
Aquilaria grandiflora: Çin'de yetişir
Aquilaria hirta: Tayland, Endonezya ve Malezya'da yetişir
Aquilaria khasiana: Bangladeş ve Hindistan'da yetişir
Aquilaria malaccensis: Endonezya, Malezya, Laos, Tayland ve Hindistan'da yetişir
Aquilaria microcarpa: Endonezya ve Malezya'da yetişir
Aquilaria rostrata: Malezya'da yetişir
Aquilaria sinensis: Çin ve Laos'ta yetişir
Aquilaria subintegra: Kamboçya , Tayland'da yetişir
Gyrinops
Gyrinops caudata:
Gyrinops decipiens:
Gyrinops ledermanii: Papua yeni gine
Gyrinops moluccana: Endonezya
Gyrinops podocarpus:
Gyrinops salicifolia:
Gyrinops versteegii: Endonezya
Gyrinops vidalii:
Gyrinops walla: Sri lanka
Agarwood tütsü nasıl elde edilir
Agarwood ağacının hasta olmasına neden olan bir tür mantar küfü, Phialophora parasitica, doğal veya yapay yöntemlerle ağaç gövdesinde yara ve kesiklerin neden olduğu strese bağlı olarak ağacın savunma sistemi kendini iyileştirmek için oleoresin, yapışkan ve kokulu bir siyah reçine üreterek bu travmaya tepki verir.
Ağaç gövdesinin merkezindeki siyah bölge, kokulu reçine içeren en değerli bölümüdür; dıştaki sağlıklı beyaz bölgeleri ise kokusuz olduğu için hiçbir ekonomik değere sahip değildir.
Agarwood eğer tütsü amaçlı kullanılacaksa, aletler yardımıyla kazınarak beyaz sağlıklı bölge soyulup atılır ve mantarlı hastalıklı bölgenin yoğun reçineli kısmı açığa çıkarılarak küçük yonga parçaları halinde piyasaya satılır.
Agarwood esans nasıl elde edilir
Agarwood ağacı, sağlıklı ya da hastalıklı enfekte bölgesi ayırt etmeden tüm gövdeyi makinelerde toz haline getirdikten sonra yaklaşık 4 hafta boyunca ağaç tozunun yumuşaması ve reçineli bölgeye ısı buharının daha iyi nüfuz etmesi ve tesir etmesi için bekletilir. Halihazırda odak, çok daha yüksek kaliteye bağlı verim amaçlayan bu süreç, nihayetinde memba suyu veya yağmur suyu doldurulmuş varillerde distilasyona ön hazırlık için uzun süre bekletilmektedir.
Agarwood, bakır imbik ya da paslanmaz çelik kazanlarda 72 saate varan yavaş bir damıtma sonucu saf esansiyel yağ damıtma haznesinde birikmeye başlar.
Distilasyon sonrası belirli bir süre bekletilerek dinlendirilir ve 3-6-12 ml küçük şişeler halinde hazırlanarak agarwood artık kullanıma hazırdır.
Asya ülkelerinde 1 tola, 11,66 gram bazında ölçü olarak satılmaktadır.
Geleneksel agarwood kullanım
Agarwood oldukça maskülen bir koku rayihası olduğu için erkekler tarafından genellikle doğrudan cilde ya da sakal ve bıyık bölgesine uygulanabilir.
Agarwood kokusu
Aquilaria ve Gyrinops
Parfümlerde olduğu gibi üst, kalp ve taban notalarından oluşan agarwood rayihasını tam olarak ifade etmesi, oldukça karmaşık aromasını tarif etmeyi zorlaştırmaktadır.
Agarwood ağacının ilginç bir yönü, her damıtma işleminden elde edilen esansın eşsiz olmasıdır.
Diğer bir ifadeyle, aynı şartlara sahip iki ağaçtan elde edilecek esansın kokusu aynı olmayacaktır.
Örnek vermek gerekirse, aynı yaşta, aynı bahçede, aynı cins, aynı usta tarafından aynı koşullarda damıtılan agarwood ağacı yağının kokusunda bazı sapmalar ve ince nüanslarda farklılıklar olacaktır.
Agarwood yoğun, karanlık, meyvemsi pekmez, okyanusal akorlar, deniz yosunu, reçel, kuru üzüm, incir, elma, biberli, tart ve salatalık, kafur, tropik ve mayhoş meyveleri andıran üst notalara sahip olabilir.
Ahşap, nane, yosun, katran, zencefil, bal, peynir, küf, tereyağı, şarap, likör, çikolata, vanilya, mısır, tahıl, ot ve kök, toprak, putra, tozlu kereste, tatlı kereste, acı/tatlı baharat, kurabiye, benzin, rutubet, koyu karanlık yasemin benzeri çiçekler, kola, kumaş, tahıl ambarı ya da antika mobilyaların ortamda oluşturduğu kokular, otlak ve bozkır, safran, tonka fasulyesi, tütsü, reçineler, odun dumanı, is veya kamp ateşi, orman zemini mantarları, anason, çay, kumarin, turşu, keçiboynuzu, demirhindi, karamel, saman, kafur benzeri veya onları anımsatan kalp notalarda oldukça zengin ve karmaşık bir aroma tecrübe edebilirsiniz.
Alt notalarda misk, amber, kehribar, teke, ahır, tezek, kunduz salgısı, tütün, sedir, kalemtraş talaşı, kösele, tatlı floral çiçekler ve itici olmayan, hatta davetkâr alımlı bir tıbbi tentürdiyot benzeri hissiyatlar oluşturabilecek aromalar tespit edilebilir.
Kalite
Agarwood kalitesini belirleyen unsurlar, yapılan GCMS analiz sonuçları gösteriyor ki üstün kaliteye sahip agarwood esans yağının kokusundan sorumlu olan agaraspirol bileşiği ile yakından ilişkili olduğu tespit edilmiştir.
Bir başka ifadeyle, yağ içindeki agarospirol oranı ne kadar yüksekse, esans o kadar kaliteli ve değerlidir.
Diğer bir kriter, agarwood ağacının depolanma sürecidir. Agarwood yağı, durduğu yerde kendiliğinden gelişen içinde barındırdığı seskiterpen bileşiğinin zaman içinde zenginleşmesiyle oluşur. Buna bağlı olarak, taze damıtılmış yağa kıyasla eskitilen ve bekletilen esansın çok daha rafine, derin, kalıcı, hat ve katmanlı notalarının daha hissedilebilir ve berrak bir hale gelmesi olarak özetlenebilir.
Agarwood yağ esansının aromasına doğrudan etki eden ve kokusunun farklılık göstermesindeki nedenler arasında ağacın türü, coğrafi bölge ve mikro iklim, yetiştirme şekli, ağacın yaşı, toprağın mineral yapısı, rüzgar, su kalitesi, nem, sıcaklık ve son olarak kesinlikle en önemlisi damıtma yöntemi bulunmaktadır.
Agarwood kültürü, aşı ve çiftlik yetiştirme konvansiyonel ağaçlarından elde edilen yağ reçinesi çok gençtir ve koku açısından hiçbir zaman ormanda kendiliğinden yetişen ve doğal enfekte olmuş yabani ağaçlardan elde edilen esans kadar güzel, uhrevi, derin, zengin ve rafine bir aromaya sahip değildir.
Bu nedenle, çok nadir vahşi ağaçlardan elde edilen esans, hele hele yaşlı ve vahşi ise, ekonomik değeri oldukça yüksek olacağının fiyat etiketine bakarak bir anlamda fark edilebilir.
Distilasyon verim
Agarwood buhar damıtma, süper kritik CO2 ve hidro damıtma yöntemleri ile esansiyel uçucu yağ elde edilir.
Bazı kaynaklara göre, özel yabani ağaç buhar damıtma prosedürü ile sadece 1 litre yağ elde etmek için yaklaşık 800-1000 kg arasında agarwood ahşabı kereste tozuna ihtiyaç olduğu belirtilmektedir.
Tıbbi kullanım
Agarwood ağacı yağı, sinir bozuklukları, sindirim sorunları, bronşiyal şikayetler, çiçek hastalığı, romatizma, doğum sırasında ve sonrasında oluşan rahatsızlıklar, sindirim ve solunum sistemindeki spazmlar, ateş, karın ağrısı, astım, kanser, kolik, ishal, mide bulantısı, kusma ve halsizlikte faydalıdır.
Yaşlılarda nefes darlığı, titreme, genel ağrılar ve karaciğer sirozu gibi durumlarda iyileştirici etkilerinin yanı sıra aromaterapi ve masaj olarak da kullanılabilir.
Alakalı parfümler
Oudh Al Khaloud Amouage
Oud Wood Tom Ford
Versace Pour Homme Oud Noir Versace
Oud Satin Mood Maison Francis Kurkdjian
Black Aoud Montale
Pardon Nasomatto
Universal Oud Zara
Oud Ispahan Dior
Purple Oud Dior
Oud Bouquet Lancôme
Supremacy in Oud Afnan
Rose Oud By Kilian
Dehn Oud Ateequ Abdul Samad Al Qurashi
Kredo Nishane
Comments