top of page
Yazarın fotoğrafıMutlu Korkmaz

Parfüm Simyası

SİMYA

ELEMENTLER
Toprak, Su, Ateş, Hava
SİMYA

Parfüm simyacılığı, spiritüel ve mistik bakış açısı aslında basit bileşenleri benzersiz ve değerli kokulara dönüştürme süreciyle paralellik gösteren bu yaklaşım biçimi olduğundan dolayı kokuların sembolik, ruhsal ya da felsefi anlamlarını keşfetmek ve farklı maddeleri bir araya getirerek betimlenmiş derin anlamları atfetmesidir.

Parfüm simyası

Tarih boyunca simyacılar, maddeleri dönüştürerek saflaştırmaya çalışırken, aynı zamanda ruhsal bir arınma ve bilgelik arayışı içinde kokuların hem maddi hem de manevi dönüşümle olan bağlantılarını gözlemlediler.

SİMYACILIK VE PARFÜM

Simyacılıkta dört ana element olan toprak, su, ateş ve hava önemi bazen parfümlerde de soyuttan somuta geçişin metaforik kavramlarıdır.

Koku kimyası sanatının derin tarihi ve felsefi boyutlarıyla da yakından ilişkilidir.


Toprak derin ve odunsu notalar: Mitti attar-Geosmin-Paçuli-Vetiver-cis-3-Hexenyl Tiglate-Sauvignone 100

Su hafif ve taze, aquatic notalar: Calone-Aldehydes C11 ve C12 synthetler-Helyonal

Ateş baharatlı ve sıcak, davetkar notalar: Pembe biber-Huş katranı-Benzyl Salicylate- Hydrocarboresine

Hava ise uçucu ve hafif, ozonic notalar: Floralozone I.F.F.-Hydrofleur Bedoukian-Helional-Aldemone


parfümlerde simya

Modern parfüm yapımının da temelleri simyacılığın kullandığı damıtma, mesarasyon ve diğer kimyasal işlemler sonucu esans özlerinin saflaştırılması için en teknolojik, hassas ve karmaşık yöntemler geliştirilmiştir.

Parfüm ansiklopedisi ve simya

Gerçekte simya sınırsız fiziksel dönüşümü amaçlarken diğer yönden ise parfümlerde maddelerin ötesine geçerek onları ruhsal, fiziksel veya felsefi bir deneyime dönüştürme arayışının bir anlamda sanata bürünmüş derin hissiyatlar barındıran mistik bir ilim olduğunu ifade eder.



13 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comentarios


bottom of page