top of page
Yazarın fotoğrafıMutlu Korkmaz

Piesse and lubin london

Güncelleme tarihi: 2 gün önce


Piesse and lubin london

1864 yılında, İç Savaş ablukasında Mary Celestia adlı bir gemi Bermuda kıyılarında şiddetli bir kış fırtınasında batarak denizin 55 metre derinliğinde kum ve alüvyonla kaplı olarak deniz tabanında yıllarca bekledi geminin yükü o yıllarda yasak olan puro, şarap ve diğer yasaklı ürünlerin bulunduğu pruvasındaki kiler kısmında yaklaşık 160 yıl sonra, tesadüfen 2011'de dalgıçlar enkazı keşfedilip ziyaret edene kadar parfüm neredeyse mükemmel bir şekilde korunmuştu, o günlerin şık bir Londra parfümeri markasıyla imal edilip tasarlanmış bu parfüm dünyası için gömülü bir hazine bulmak gibiydi.

Piesse and lubin london parfüm arkeolojisi

160 yıl aradan sonra parfüm şişesinin tıpasını ilk kez açılıp koklandığında çürümüş soğan, kirli çorap gibi iğrenç bir koku ile karşılaştılar daha detaylı bir araştırma için parfümü Amerika Birleşik Devletleri'ndeki bir laboratuvara götürüldü ve burada bir karışım içindeki tek tek bileşikleri ortaya çıkaran bir teknik olan gaz kromatografisi ile analiz edildi.


Piesse and lubin london ve dahası

Bu bilgileri kullanarak tarihsel araştırmalarla birlikte, orijinal kokuyu tekrar tasarlamak için çalışmalar başlatıldı.

Piesse and lubin london ve parfüm ansiklopedisi

Ancak bir sorun vardı ! O yıllardan günümüze parfüm yapımı yıllar içinde önemli ölçüde değişmiş olup 1864' lerde koku, orijinal olarak doğrudan cilde değil, giysilere sürülmek üzere tasarlanmıştı parfümün içeriği bu yüzden daha tehlikeli çözücüler içermekteydi ve sonuç olarak parfümü günümüze modernize edip daha güvenli , en uygun alternatiflerle yeniden tasarlandı.

İlk etapta labaratuvarlarda greyfurt, portakal çiçeği, gül ağacı, narenciyeler, misk ,amber kokuları gibi notalar yavaş yavaş gün yüzüne çıktı ve Bermuda bulunan gemi enkazı mirasını korumak için yeni bir vakıf kuruldu ve günümüze kadar geldi.


GCMS, Gaz Kromatografi - Kütle Spektrometresi'nin kısaltmasıdır, parfüm bileşiklerini (konsantre) ayrı kimyasal bileşenlerine ayırma (GC kısmı) ve bunları tanımlama (MS kısmı) yöntemidir.

Bu süreç parfüm yapısı hakkında güçlü bir fikir verir ve inceleme veya yeniden tasarlamak için yapılan bir takım laboravuar testleridir.


10 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page